Assalamualaikum....
Hari ini kita marathon buat biskut ..letih gak..tahun dulu dulu main tunjuk jer...tapi angin apa tahun ni rajin plak kita wat biskut...mungkin ikut peredaran usia kot...heheheh ( dah tua)
Kita nampak resepi Chef Zubaidah dalam buku biskut Pilihan..kalau nak ikutkan sebenarnya ini adalah resepi biskut semperit...tapi bila kita cuba wat semperit tak jadi plak..mungkin acuan nya tak sesuai ... jadi nipis jer...
Alih alih..jadi la bentuk bunga dahlia...tapi bau harum pandan biskut ni..marvelos...tak rugi mencuba..
Terima kasih wat empunya resepi...
BISKUT SEMPERIT aka DAHLIA
Dari Buku : Chef Zubaida
Rujukan : NAZRAH BAKERY
Bahan A
200 gm mentega ( saya guna marjerin je)
100 gm gula icing
2 biji kuning telur
1/4 tsp pandan pes
1/4 pewarna epal hijau
BAHAN B
250 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
HIASAN - potongan ceri
CARA 2
Sebatikan bahan A
Kemudian masukkan bahan B dan uli rata
Gunakan acuan nozel tart gulung dan paipkan
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.
Setelah biskut sejuk celupkan hujung biskut dengan coklat putih yang dicairkan dan taburkan manik ( yang ini kita abaikan - kita letak ceri saja)
SELAMAT MENCUBA
Salam Naz, akak baru buat semalam, buat satu adunan, dah tinggal separuh tak sempat nak tunggu raya. Cantik Naz buat color hijau, mengamcam!!!!SELAMAT HARI RAYA buat Naz sekeluarga.
ReplyDeletecantik rupa biskut akak...salam aidilfitri buat akak sekeluarga..:)
ReplyDelete