Selamat berhari minggu..sepanjang hari hujan..dari pagi hingga petang. Hari ini projek menghabiskan pisang lagi..semalam dah buat bingka pisang tapi petang ni akak buat Marble Banana Muffin. Resepi ni akak dapat dari rumah CMG.
Sumber : CMG
2 cawan tepung gandum*
1 camca besar baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 1/4 cawan gula peerang (boleh guna gula kastor)
1/2 camca teh garam halus
BAHAN "B" :-)
1 biji telur gred "A"
1 cawan susu segar (mat guna susu sejat Ideal + sedikit air)
1/2 cawan mentega cair (boleh guna minyak masak)
BAHAN LAIN :-)
1 cawan pisang, dilecek
1 camca besar coklat paste (mat guna 1/2 camca besar serbuk koko + sedikit nescafe + sedikit air panas, kacau rata)
Coklat chip untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 190C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Satukan bahan "A", gaul rata dan ketepikan. Dalam bekas lain, satukan bahan "B" dan kacau rata dengan whisk hingga sebati. Tuang adunan "B" ke dalam "A" dan gaul rata, tapi jangan lama, cukup sekadar rata dan mesra.
- Masukkan pisang lecek tadi dan gaul. Bahagikan kepada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi diberi pes coklat, kacau rata.
- Tuang berselang seli dalam muffin cup tadi sehingga 3/4 penuh, tabur dengan coklat chip, bakar selama 25 minit atau hingga masak, bergantung pada jenis oven masing2....
Selingan petang...wat swimming pool kat depan rumah..anak2 boleh mandi manda walaupun hujan sepanjag hari...
Wah bergolek-golek muffin posing. Sedap dan cute.
ReplyDelete