May 19, 2014

BINGKA PANDAN




Assalamualaikum...

Terajin pulak hari ini... dah lama menyepi kan diri ... cuma hari ini tiba tiba teringin buat Bingka Pandan ... 

Memang tak di nafikan reseipi asal ini amat mudah dan sedap...

Terima kasih empunya resepi.....



Resepi asal: joayee myresipi.com
Copy dari : Nieza

Bahan-bahan ( 6 org )
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml ) ** tapi saya hanya gunakan 400ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing


February 10, 2014

SAMBAL BELACAN FAUZIAH LATIFF

Perghhh.....




Nama sambal belacan pun glamer kan.... tapi bukan sekadar nama saja...

Memang sambal belacan yang saya pemerkan ini adalah hasil air tangan Fauziah Latiff sendiri sempena majlis makan makan bersama teman teman saya tempohari....




Memang tak di nafikan...memang sedap sungguh sambal ini ... kalau makan dengan roti atau makan dengan nasi panas panas pun dah cukup sedap...

tapi Gee tak bagi resepi lagi lar...heheheh...kita lupa nak mintak resepi..insyallah kalau ada kelapangan saya minta sebab memang superb seperti wajah penyanyi itu sendiri...

Bukan saja ada Gee.. tapi Serena Dato Wan juga ada datang ke majlis tersebut...



Kita layan dululah gambar sambal belacan nya itu.......




February 9, 2014

KASTARD JAGUNG

Assalamualaikum...







Lamanya saya tak update blog masakan saya.... walau pun kadangkala rindu untuk memasak... kekangan waktu penyebab utama.

Kastard Jagung yang saya buat ni untuk di bawa ke Potluck ahli ahli kumpulan Motosikal saya (LBM) yang diadakan semalam di Subang Jaya. 

Sangat sedap akan kastard jagung ini dan terima kasih kepada empunya resepi... 


KASTARD JAGUNG
Sumber : Cik Manggis
Bahan-bahannya:


1 cawan tepung kastad.
1 cawan gula pasir ( kalau nak manis kurangkan sedikit gula)
1 cawan santan kotak+air jadikan 4  cawan.
secubit garam.
1 cawan jagung dalam tin(jagung cream)



Cara-caranya:)
  • Masukkan 4  cawan santan,gula dan jagung kedalam blender dan blend hingga hancur.
  • Kemudian masukkan tepung kastad dan garam,gaul hingga sebati supaya  tidak berketul-ketul.
  • Masukkan dalam kuali dan masak dengan api yang perlahan  hingga adunan berkilat dan likat.(hendaklah selalu dikacau agar adunan tidak hangus)
  • Tuangkan dalam loyang dan biarkan ianya betul-betul sejuk baru dipotong:)

December 26, 2013

SELAMAT TINGGAL CERMIN MATA






Assalamualaikum...

Saya kini bebas dari cermin mata kerana telah melakukan Lasik.

Pernah dengar Blended Visoion Lasik tak... 


Untuk mereka yg ingin bebas dari kacamata kaedah tanpa pisau Visumax femtosecond laser kanta lekap menyentuh mata pesakit hanya 30 saat. Memang tidak menyakitkan. Lasik hanya untuk mata yg sihat. Umur 18 tahun hingga 67 tahun sesuai jika mata sihat. Mata malas tidak boleh di rawat kerana lasik hanya mengganti kaca mata tetapi tidak memulihkan potensi mata. Pesakit kencing manis atau darah tinggi kalau retina sihat boleh buat lasik

Ini hanya utk mereka yg rabun jauh, rabun silau atau astigmatism atau rabun jauh dan dekat bila umur lebih 40 tahun. Power paling tinggi 1400 dan paling rendah 75 telah dirawat. Rabun silau hingga 500 telah dilakukan.

Wanita mengandung dan menyusu sebelum umur anak 6 bulan tidak sesuai. Jika power kurang dari 800 boleh terus dtg buat full assessment 1 hari atau 2 hari sebelum prosidur lasik.

Saya telah menjalani rawatan tersebut di Prince Court Kuala Lumpur dan di lakukan oleh Prof Dr Muhaya... apa yang  menarik...procedur dia hanya mengambil masa tidak lebih dari 15 min dan tidak sedikit pun rasa sakit .. 

Nak tengok video ini..sila klik...






Saya sebelum melakukan proses Lasik..masih berkaca mata.... hehehhehe



Sebelum masuk OT



Tidak sampai 15 minit..saya sudah bebas cermin mata... 

Insyallah lepas ini saya boleh bawa motor tanpa ragu ragu...hehehehhehehe

Terima kasih Prof Dr Muhaya

November 13, 2013

MIENG KAM

Assalamualaikum...

Pernah tak mencuba Mieng Kam... 





Ianya terdapat di Thailand.. dan boleh dianggap sebagai makanan ringan sebab hanya terdiri dari kekacang, halia, limau, udang kering dan di bungkus dengan daun kaduk...

Kalau nak mencuba makan Mieng Kam di Kuala Lumpur...anda boleh dapatkan nya di Restoran Basil , Tingkat 1 , Bangsar Village dengan harga yang agak berpatutan . Restoran ini juga menghidangkan pelbagai masakan negara Thailand.




Moh la kita layan Mieng Kam.... sedap gak kunyah kunyah benda ni...heheheh


November 10, 2013

WEDDING SEPUPU

Assalamualaikum.....

Ahad...10 Nov 2013



Agak lama tak update blog... dan agak lama juga saya tak ke dapur... memang sejak dua menjak di mood untuk membaking atau berada di dapur hancus sama sekali.... 



Hari ini nak abadikan kenangan saya di majlis perkahwinan sepupu yang berlangsung di Kampung Matang Pagar Sg Buloh... anak kepada pakcik Ismail ku...

Tahniah buat Rasida dan Yusuf....  






Hanya sewaktu begini lah keluarga dapat berkumpul.... Insyallah lebih mengeratkan silaturahim....

Kita layan je gambar gambar ya....








Comelkan....macam comel..macam cute....hehehehhe....macam2 ada...





September 3, 2013

MEE GORENG SAJA.....



ASSALAMUALAIKUM....

Kita dah hampir ke penghujung bulan Syawal... tentu hujung minggu ni ramai yang buat kenduri open house dan kenduri kawin terutamanya....

Saya juga mempunyai jemputan open house dan majlis perkahwinan sepupu saya Wana di Meru Selangor...

Hari ini hujan dari tengahari sampai lewat petang.. kita nak nak keluar pun tak boleh... anak anak pulak balik sekolah kelaparan...

Petang ni saya goreng kan mee yang masih berbaki dalam petias .. tapi tanpa sayur sayuran kerana anak2 tak suka sayur dalam mee .. hanya letak telur dan fishball...



Layan mee goreng ngan kopi o ... fuhhhh....mengasyikkan... (Puji masakan sendiri la tu..)

Apapun kita layan je la gambar mee yang tak seberapa nya ini..macam mi kicap jer kan..kah kah...

KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM  Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...