Total Pageviews

August 21, 2013

POPIA SIMPUL GORENG




Assalamualaikum....

Saya jarang membeli popia simpul goreng sebab jarang sangat jumpa yang sedap . Ada plak bila beli abis semua hancur. Ada plak yang tang isi simpul dia tu keras ..nak gigit pun susah.




Tapi la ni saya nak promosikan popia simpul goreng kepunyaan sahabat saya Along  Jasni. Pertama kali saya order untuk hari raya tahun ini...dan saya dapati sangat sangat sedap dan amat rangup.. Saya ambil beberapa keping gambar beliau dari FBnya (minta izin ya along) semasa proses membuat popia simpul ini)



Harga nya RM18.00 untuk setengah kilo. Kalau sekitar Kuala Lumpur any time kalau nak order dia boleh buat..tak payah tunggu hari raya pun boleh sebab nya dia memang suka bebeno memasak.

Inti popia simpul dia pun sedap.. saya kalau duduk depan tv takut nak ambil sebalang sebab nanti silap silap habis mengunyah tanpa sedar..



Apapun sapa2 nak order boleh terus hubungi beliau di 016 2648048 (Along).. insyallah anda akan dapat merasa popia simpul yang sedap sambil membantu teman yang berniaga kecil kecilan.




August 19, 2013

KEK MARBLE





Salam Ramadhan ke 12 ....

Cuaca dari tengahari hingga petang hujan di Kuala Lumpur. Nak kemana mana pun tak boleh...

Tinjau tinjau rumah Kak Yah dua tiga hari lepas terpandang Kek Marble yang sungguh cantik.. saya pun dah lama tak membuat kek ...Kek ni makan time panas2 dan hujan memang sungguh sedap dan rasa yang klasik..sebab dulu dulu mak kita memang buat main sukat pakai cawan jer... 

Terima kasih buat empunya resepi...



KEK MARBLE 
Sumber : Dapur Kak Yah

Bahannya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar susu tepung.
1 cawan gula kastor
1 cawan margerin
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
Pewarna merah dan hijau

Caranya
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama baking powder
Pukul gula dengan margerin hingga kembang.
Masukkan telur dan dipukul lagi biar kembang
Masukkan esen vanila, 
Masukkan tepung .  Putar dengan kelajuan sederhana..
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian, Tambahan sedikit pewarna mengikut kesukaan dan satu bahagian biarkan kosong.  Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas dengan kertas kek secara berselang seli sehingga habis.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar dengan suhu 180C selama 45 minit.
Seperti biasa bakar guna api bawah dahulu dan bila berbaki 30 minit barulah dibakar guna api atas dan bawah. 

August 12, 2013

SPAGETTI RAYA


Masih dalam mood berhari raya...

Raya ke 4 dan ke 5 ..rumah saya dikunjungi Makcik-makcik, sepupu, adik dan anak anak saudara.

Bila berkumpul begini .... terasa kemeriahan berhari raya walau pun rumah saya terletak di bandar...




Kerana kekangan waktu kerana saya telah mula bekerja..saya hanya sempat menyediakan Spagetti Raya yang amat amat ringkas sesuai dengan bahan bahan yang ada di dapur..



Saya ni kalau masak sendiri tanpa merujuk kepada mana2 resepi.. main campak2 jer..jadi saya tak reti nak bagi resepi..kerana takut resepi saya tak sesuai untuk tekak orang lain... Apapun alhamdulillah anak anak saudara semuanya suka...tidak membazirkan... apatalah lagi makan spagetti bersama serunding ayam....walla...menarik... cubalah..



Tahun ini memang saya tidak membuat biskut raya..jadi apa yang ada dalam balang ni semuanya main tunjuk tunjuk sahaja...hehehhehehe




Selamat Hari Raya... ( jom main bunga api plak..esok esok)



August 11, 2013

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN


Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin dari saya buat teman teman...



Beraya sakan di Sg Tengi Kanan, Tg karang Selangor....





August 7, 2013

Agar agar sirap selasih


Assalamualaikum..

Hari ini saya update blog dari rumah orang tua di Tanjung karang.  

Dan hari ini saya sempat buat pencuci mulut...agar2 selasih.

  Resepinya...

10gm agar agar serbuk
900 ml air
gula secukup rasa
selasih ( direndam terlebih dulu)
daun pandan

caranya ... masak semuanya hingga didih dan kemudian campurkan selasih.

sejukkan dalam bekas...





Tahun ini adalah tahun bersejarah kerana saya pulang ke kampung menaiki motosikal besar kerana anak2 telah pulang awal ke kampung. 






Antara menu yang ada untuk berbuka puasa...




Sebelum itu saya terpaksa check in kucing2 saya di Hotel..hehehehe...boarding sementara saya balik ke Kampung.... Kesian x beraya kuching2 tu....Alhamdulillah berkumpul bersama keluarga untuk berbuka di akhir ramadhan. 




Kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Jumpa lagi insyallah untuk cerita cerita sewaktu berhari raya....



August 1, 2013

BUBUR SESAJA



Salam Ramadhan....

Dah nak penghujung bulan bulan puasa ni.... kemeriahan raya semakin dirasakan...tapi bagi saya  persiapan agak biasa biasa saja... mungkin faktor ekonomi yang membataskan.

Hari ini saya cuma update blog dengan dua jenis bubur yang saya buat beberapa hari yang lalu.... macam biasa...saya ni kalau tang buat bubur tak reti nak sukat 2..main campak2 dan ikut sesedap rasa...



Sambil2 tu meh leh kita layan beberapa keping gambar yang saya ambil ketika berjalan jalan di pasar Ramadhan Bangsar. 



Rasanya pasar di sini agak kurang meriah... rasanya tahun tahun terdahulu lagi amat meriah dan panjang. tak tahulah kenapa...


Tapi dalam banyak2 gerai tu..ada satu gerai menjual pelbagai jenis agar2.. 5 biji RM2.00 . tapi pesembahan agar2 nya amatlah cantik dan menarik untuk kita membelinya... terasa nak belajar jer sebab memang cantik dan menarik.. rasanya tak tahulah plak sebab tahun ni saya tak beli..tahun lepas ada rasa .. pada saya rasanya samanya je macam agar agar biasa...





Apapun itu adalah strategi orang berniaga... Kita jumpa lagi esok ya .Insyallah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...